- 1 kg cartofi (pentru purèe)
- 2-3 oua (optional - fara oua aluatul/coca ramane pufoasa)
- faina cat cuprinde (pentru un aluat cata de cat moale)
- prune (cam 1 kg)
- putina sare
- apa pentru fiert
- pesmet
- putin ulei sau unt
- 4/5 linguri de zahar
Curatam cartofii si ii punem la fiert, ca pentru purée. Unii prefera sa ii fiarba in coaja, dar merge mai repede asa.
Trecem la prune. Prunele trebuie sa fie mici si nu foarte moi, dar coapte. Se pot pune intregi sau taiate in jumatati.
Punem la fiert apa cu putina sare.
Cartofii fierti si raciti se zdrobesc bine cu o furculita. Nu trebuie sa fie chiar o pasta perfecta. Adaugam lingurita de sare si amestecam bine. Apoi adaugam faina treptat, pana obtinem un aluat elastic, usor de modelat care nu se mai lipeste de maini.
Din cauza cartofilor, aluatul se va inmuia din nou, dar este bine sa nu mai adaugam faina decat in momentul in care il lucram. Daca aluatul devine prea tare, si galustele vor fi tari.
Se imparte aluatul in trei, pentru a evita sa se lipieasca de planseta de lucru. Este foarte important sa lucram tot timpul cu mainile pudrate cu faina. De asemenea si planseta si ustensilele de lucru trebuie bine pudrate cu faina.
Se inteinde prima bucata de aluat, intr-o patura de vre-o jumatate de centimentru grosime, o taiem in bucati nu pree mari - cam cat sa poata cuprinde prunele.
Se pun in mijlocul fiecarei bucati o pruna. Se impatureaza aluatul in jurul prunelor si le rotim in palme ca pe niste bulgari de zapada. In tot acest timp se foloseste faina, pentru ca aluatul sa nu mi se lipeasca de degete. Se pun galustele astfel formate pe planseta de lucru pudrata cu faina si repetand operatiunea pana se fac toate galustele.
Intre timp, in apa care incepe sa clocoteasca se pun galustele lasandu-le sa fiarba incet vre-o 10/15 minute, timpul fiind in functie de marimea galustelor.
Se scot di apa, tavalindu-se prin pesmetul pregatit in prelabil (pesmetul se rumeneste intr-o tigaie cu 2/3 linguri de un sau ulei, pana ce acesta capata o culoare aramie, dupa care se adauga zahar - dupa placul fiecaruia).
Pofta buna!
Un site care il consiliem: http://www.retete-gustoase.ro/retete-practic-in-bucatarie
Sunt excelente, racoroase si apetisante!
RispondiEliminaDe probat...
:-)