Cerca nel blog

mercoledì 16 febbraio 2011

RETETE TRADITIONALE ROMANESTI

Ne dorim sa devenim un spatiu care poate fi consultat oricand si care sa va inspire zi de zi, sa devenim o comunitate de testare a tuturor retetelor traditionale romanesti.
Speram sa fiti cati mai multi cei care interveniti si care sa adauge retele zilnice uzate si provate de Voi.



lo staff

4 commenti:

  1. ECLERE CU CREMA DE VANILIE

    Ingrediente:

    Pentru crema de vanilie:
    4 oua
    270g zahar tos
    200g faina
    750ml lapte
    5 pliculete de vanilie

    Pentru aluat:
    500ml apa
    250g margarina
    50g zahar tos
    360g faina
    Un praf de sare
    6 oua

    Pentru glazura
    120g ciocolata cu lapte POIANA
    70g de margarina
    1 linguri de apa
    2 linguri de ulei
    2 linguri cacao


    Mod de preparare:
    Pentru preparare cremei, spargem ouale, le punem intr-un castron si le batem bine cu telul.
    Cand ouale sunt bine batute, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare., dupa care adaugam faina si amestecam din nou. Turnam si laptele si amestecam pana se inglobeaza bine.
    Dupa ce am incorporat toate ingredientele, punem vasul cu fundul intr-o cratita cu apa, si lasam crema sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa, aproximativ 15 minute.
    In cazul in care nu vi se ingroasa crema, puneti vasul cu crema direct pe flacara si amestecati incontinu, pentru a nu se prinde si a nu se afuma crema, si eventual mai puteti adauga 1-2 linguri de faina in compozitie, dupa care amestecati cu telul foarte repede pentru a nu se forma cocoloase.
    Preparam coca pentru eclere astfel: punem apa intr-un castron (sau o cratita, in orice caz folosim un vas care poate sa fie pus pe flacara), adaugam margarina necesara si lasam pe foc pana se topeste margarina.
    Cand margarina s-a topit, adaugam zaharul tos, un praf de sare si amestecam pana zaharul se topeste.
    Dupa ce zaharul este topit, tragem castronul de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam repede si bine cu o lingura de lemn, pana se inglobeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa.
    Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, dupa care adaugam ouale rand pe rand, amestecand dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca (nu punem ouale toate deodata, le punem rand pe rand).
    Tapetam o tava cu hartie de copt si din coca obtinuta luam cu o lingura cate o biluta si punem in tava, din loc in loc, nu chiar una langa alta (eu am folosit un cleste de inghetata, da o forma rotunda eclerelor si arata mai bine).
    Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 25-30 minute pana devin usor rumenii.
    Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema.
    Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot atat cat sa se mai tina intr-o parte si le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.
    Pentru glazura, luam o craticioara – eu am setul special de topire a ciocolatei pe baie de aburi – rupem in ea ciocolata bucatelele, adaugam margarina sau untul, apa si uleiul, in cantitatile necesare si punem craticioara cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, pana se topesc toate si se obtine o compozitie omogena.
    Peste compozitia rezultata mai adaugam 2 linguri de cacao si amestecam cu un tel pentru a nu se face cocoloase pana se dizolva cacaoa.
    In glazura rezultata inmuiem eclerele pana la jumatate, apoi le punem pe un platou, sau pe o tava si sunt gata de servit.

    RispondiElimina
  2. ARDEI UMPLUTI CU LEGUME:

    Se prepară uşor şi sunt recomandaţi pentru masa de seară. Ai nevoie de ardei, roşii, dovlecei şi câteva fire de verdeaţă, iar în maxim o jumătate de oră este gata pregătită masa.

    Ingrediente pentru două persoane:

    - 4 ardei graşi de mărime potrivită;
    - 6 roşii de mărime medie;
    - 2 cepe de mărime medie;
    - 1 dovlecel potrivit ca mărime;
    - 1 legătură de mărar;
    - 1 legătură de pătrunjel;
    - câteva fire de coriandru;
    - ulei de măsline;
    - sare;
    - piper;
    - 1 ardei iute.


    Mod de preparare:
    1. Ceapa si dovlecelul se taie mărunt şi se pun la călit în puţin ulei de măsline, cu sare, piper, ardei iute si 2-3 frunze de dafin. 2. Roşiile se înţeapă cu un cuţit şi se pun într-o oală cu apă fierbinte pentru trei minute. În felul acesta se vor decoji foarte repede, fără niciun efort. Apoi se scot, se curăţă de pieliţă, se taie mărunt şi se adaugă peste ceapă şi dovlecel. Se lasă câteva minute la fiert sau până când zeama de la roşii începe să scadă. Înainte de a se lua de pe foc, se adaugă mărarul, pătrunjelul şi coriandrul şi se amestecă timp de un minut.
    3. Ardeii se spală, se taie capacul de sus şi se scot cotoarele. Se scutură de seminţe şi se umplu cu legumele care, în prealabil, au fost lăsate zece minute să se răcească. Se poate servi cu iaurt sau cu smântână mai slabă.
    4. Dacă preferi ardeii copţi, poţi să-i introduci la cuptor 15 minute.

    RispondiElimina
  3. MIEL CU CIUPERCI:

    Chiar daca nu este Paste putem pregati o mâncare delicioasă, cu carne de miel şi ciuperci care este una dintre variantele de preparate pentru masa de Paşti. Dacă nu ţii post, poţi "exersa" până atunci, ca să îţi surprinzi invitaţii.

    Ingrediente:

    - 750 grame de carne de miel, tăiată în bucăţi mici
    - 400 grame ciuperci,
    - 1 lingură cu unt
    - 1 ceapă mică,
    - 1 ceaşcă cu apă,
    - 2 linguri cu smântână,
    - 1 linguriţă făină,
    - piper şi sare.

    Preparare:

    Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o lingură de unt, bucăţile de carne, ceapa tăiată mărunt şi ciupercile spălate şi tăiate felii subţiri. Se adaugă sare. Când începe totul să se rumenească, se toarnă ceaşca cu apă şi se lasă să scadă.
    Dacă scade prea mult, se mai adaugă apă.
    Înainte de servire, se amestecă smântâna cu făina şi piperul, se toarnă peste mâncare şi se lasă să dea în clocot.

    RispondiElimina
  4. FURSECURI FRAGEDE:


    Micile prăjiturele sunt delicioase, fragede, uşor de servit şi pe gustul oricui.

    În plus, nu trebuie să nu recunosc că sunt foarte uşor de preparat.



    Ca şi ingredinte ai nevoie de:

    4 ouă
    250 grame de ulei
    450 grame de făină
    250 grame de zahăr
    1 fiolă de esenţă de vanilie
    1 plic glazură de ciocolată


    Cum le prepari:

    În prima etapă ouălele se bat 2 - 3 minute cu ajutorul unui mixer şi treptat se adaugă uleiul. Apoi se toarnă, în ploaie, făina şi se amestecă, pentru ca la final să se adauge esenţa şi să se omogenizeze. Pasta astfel obţinută se pune într-un posh şi se formează fursecuri în diverse forme într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

    Fursecurile se coc la 170 °C timp de 10 minute, iar la final se scot din tavă şi se lasă la răcit pe un grătar. Înainte ca totul să fie gata pentru servit, se topeşte plicul de glazură în apă fierbinte, se taie plicul la un colţ şi se ornează fursecurile cu glazură.

    RispondiElimina