Cerca nel blog

martedì 7 febbraio 2012

SFANTUL VALENTIN (DRAGOBETELE) - VALENTINE'S DAY

        Sarbatoarea de Sfantul Valentin si cea de Dragobete sunt dedicate celui mai pur sentiment din lume: iubirea. Una provine din America, cealalta face parte din traditiile romanesti.
        Insa care este deosebirea intre cele doua? 
        Ce semnificatie au ele? 
        Cat de importante sunt aceste zile pentru noi?


Sfantul Valentin sau Valentine’s Day
        In traditia catolica, Sfantul Valentin a fost un preot care a trait in timpul domniei lui Claudius cel Crud. Se zice ca acest preot casatorea in secret cuplurile indragostite, incalcand astfel, decizia imparatului. Valentin era astfel, slujitorul familiei, si al tinerilor indragostiti care doreau sa-si intemeieze o familie. In momentul in care imparatul Claudius a aflat de secretul preotului, a poruncit sa fie incarcerat.
       Pe langa faptul ca, apara cu tot sufletul sau dragostea si indragostitii, preotul Valentin avea si puteri tamaduitoare. In inchisoare a vindecat-o pe fiica unui paznic (de orbire), si de care, s-a indragostit nebuneste. Claudius a aflat de fapta sa, si a dat ordin sa fie omorat. Astfel, in dimineata zilei de 14 februarie, preotul Valentin a fost decapitat. Inainte de a muri, el i-a trimis o scrisoare de dragoste celei care era in inima sa (fiica paznicului), in care i-a scris: “Cu dragoste, de la al tau Valentin”.
Sfantul Valentin vs. Dragobetele
       De la aceasta mica povestioara la o sarbatoare a iubirii a fost un mic pas. Chiar daca multi condamna aceasta zi, deoarece este una comerciala, importata, o zi in care se vand milioane de produse dedicate dragostei (inimioare, ursuleti de plus, cadouase nostime, felicitari, bomboane de ciocolata in forma de inimi), toate exprimand cel mai pasionant sentiment al omenirii - iubirea.

       De cealalta parte, Dragobetele este o sarbatoare a iubirii din traditia romaneasca, care insa nu este la fel de cunoscuta, deoarece nu este la fel de mediatizata. Sarbatorita pe 24 februarie, Dragobetele este celebrat de cei din zona ruralului (acolo unde traditiile inca se mai respecta) si semnifica “o zi frumoasa pentru baietii si fetele mari”.
       Dragobetele (Logodnicul Pasarilor sau Cap de Primavara), fiul Babei Dochia era un barbat chipes, inalt, care era supranumit si zeu al fertilitatii. 24 februarie semnifica in traditie, inceputul primaverii, al renasterii si al imperecherii pasarilor. Se zice ca Dragobete era un fel de Cupidon, ce oficia casatorii in randul animalelor. Preluata din natura si de catre oameni, aceasta sarbatoare este dedicata tinerilor care doresc sa se logodeasca, sa se casatoreasca si sa faca copii.
Din traditii, se spune ca fetele si baietii se intalneau in aceasta zi, pentru a participa la jocuri distractive, care sa le ofere sansa de a se cunoaste si de a se indragosti. Daca un baiat saruta o fata care-i placea, in vazul tuturor, ei urmau sa o ia in casatorie.
        La fel ca si Sfantul Valentin, Dragobetele reprezinta ocrotitorul dragostei si al tinerilor indragostiti. Indiferent care este ziua pentru care d-voastra optati sa o sarbatoriti, ganditi-va ca ambele au o semnificatie unica!

Nessun commento:

Posta un commento